TEXAS POLICE CHIEFS ASSOCIATION

LEGAL ADVISORS TRACK AGENDA

All Legal Advisors Track Sessions Held In: BRAZOS

LEGAL ADVISORS WELCOME TO ATTEND ALL CONFERENCE EVENTS 12 hours CLE (including 1.5 ethics) (Self Reporting: Course No. 901346865)

TUESDAY, MARCH 22, 2016

3:15-4:45 p.m.

8:00 a.m.	Legal Advisors Track Registration
8:30 – 8:45 a.m.	Opening Remarks Curtis Howard, Legal Advisor, Plano Police Department
8:45 – 10:15 a.m.	"Body Worn Cameras and Video: Legal Issues and Implementation" Warren Spencer, Legal Advisor, Frisco Police Department (1.5 hours MCLE)
10:15 – 10:30 a.m.	Break – Ballroom B Foyer
10:30 a.m. – 12:00 p.m.	"Ain't No Mountain High Enough — The 5 th Circuit Decision in Zamora v. City of Houston" Bradley Morefield, Police Legal Advisor, Houston Police Department Suzanne R. Chauvin, Senior Assistant City Attorney, City of Houston Legal Dept. (1.5 hours MCLE)
12:00 – 1:30 p.m.	TPCA Luncheon Lieutenant Kyle Bennett Oklahoma City Police Department Sponsored by: Brinkley Sargent Wiginton Architects and Tyler Technologies, Inc. Ballroom A
1:30 – 3:00 p.m.	"The Michael Morton Landmines: What's hiding in police personnel files?" Julia Gannaway, Attorney at Law, Lynn, Ross & Gannaway, LLP Curtis Howard, Legal Advisor, Plano Police Department (1.5 hours Ethics MCLE)
3:00 – 3:15 p.m.	Break - Ballroom B Foyer

"Open Record Issues for Police Legal Advisors"

Akilah Mance, Attorney at Law, Olson & Olson, L.L.P.

(1.5 hours MCLE)

6:00 – 8:30 p.m. **President's Reception**

Exhibit Hall

8:30 – 11:00 p.m. **Hospitality Suite**

Suite 925

Sponsored by: Blauer Manufacturing Co.

WEDNESDAY, MARCH 23, 2016

7:30 – 8:45 a.m. **TPCA Foundation Prayer Breakfast**

TICKET REQUIRED

Dr. Don Newbury

Chancellor, Howard Payne University

Ballroom A

8:45 – 10:15 a.m. **Panel Discussion – "Mandating Officers to Seek Counseling"**

Jennifer Callan, Attorney at Law,

Officer of Professional Accountability, El Paso P.D.

Pete DiVasto, Ph.D., Consulting Police Psychologist, Deputy (retired)

Deborah Ontiveros, Ph.D., LPS-S, CEAP, PHR, -

WellConnect Employee Assistance

Assistant Chief Michelle Gardner, El Paso Police Department

(1.5 hours MCLE)

10:15 – 10:30 a.m. **Break – Ballroom B Foyer**

10:30 a.m. − 12:00 p.m. "The Joy of Using Experts in Arbitration"

Jerris Penrod Mapes, Police and Fire Legal Advisor, City of Killeen, Texas

(1.5 hours ethics MCLE)

12:00 Noon – 1:30 p.m. **Recognition and Awards Luncheon**

Ballroom A

1:30 – 3:00 p.m. "Overview of Police Issues for Attorney"

Theresa James, City Attorney, City of San Angelo Chief Stan Standridge, Abilene Police Department

(1.5 hours MCLE)

3:00 p.m. − 3:15 p.m. **Break − Ballroom B Foyer**

3:15 – 4:45 p.m. "Policing the Police: The Role of Police Legal Advisors Exercising

Legal Oversight of Internal Affairs Investigations"

Ricardo Navarro, Attorney at Law, Denton, Navarro, Rocha, Bernal, Hyde & Zech, P.C. (1.5 hours MCLE)

4:45 - 5:00 p.m. Closing Remarks

